Pazartesi, Aralık 22, 2008

Beetle Tip: Fosforlu Kalem



İnternette gördüğüm gene neden türkiyede yok dediğim my wish list'e girmeye hak kazanan kalemler. Japonya’da Ofis-Kırtasiye malzemeleri üretimi yapan firma Kokuyo‘nun, çok sattığı ürünlerden biri Beetle Tip adını verdikleri bu fosforlu kalemler. 3 farklı şekilde işaretleme imkanı veren bu kalemler, fonksiyonelliğin artmasıyla görsel çeşitlilik sağlamayı da başarıyor.

Perşembe, Aralık 18, 2008

Netcad dosyalarını Autocad'de açmak için.... sorunlar ve cevaplar. .. !

Netcad'ten autocad'e dosya aktarmada sorun yaşıyorsanız, bazı kontrol etmeniz gereken durumlar var demektir.
İlk yapmanız gereken Netcad ana menüden;
1)Proje / Yardımcı İşlemler /Proje Düzenle'den > Kullanılmayanlar Sekmesinden / Kullanılmayan tabakalar ve diğer tanımları temizlemek için tüm seçenekleri (Boş Tabakaları, Kullanılmayan Çizgi Tiplerini, Kullanılmayan Fontları, Kullanılmayan Şekilleri ve Kullanılmayan Blokları) işaretleyin ve Temizle diyin ve Tamam ile işlemi sonlandırın.
**(Tavsiyem; bu işlemi iki kez tekrarlayın. İşlem sonunda otomatik olarak açılan bilgi penceresindende kontrol edebilirsiz yani kullanılmayan tabakaların temizlendiğinden iyice emin olun,.. )
Daha sonrada Proje / Farklı kaydet ile / dosya türünü Autocad DWG-DXF dosyalarını seçip, kaydedin.

Temizleme işlemi genelde sorununuzu çözer, hala Netcad uzantılı dosyaları(*.ncz) Autocad uzantılı dosyalarda (*.dxf) kaydedip açmak da sorun yaşıyorsanız, aşağıdaki basamakları lütfen gözden geçirin,..!

1)Netcad projelerinizi C yada D sürücüsünde kaydedin (dosya çok uzak bir dizinde olmasın). Masaüstünde çalışmayın, dosyalarınızı buraya kaydetmeyin!
2) Autocad'de "Improper color number 0 for Layer on line 124. Invalid or incomplete DXF input - drawing discarded ..vs gibi hatalar ile karşılaşıyorsanız; tabakalardaki siyah yada beyaz renkli objelerin tabaka rengini değiştirin. (Netcad>Tabakalar'dan, renk paleti bölümünden renk kodlarını 153, 76, 15, 16, 80, 0 değiştirin.)
3) Tabaka adlarında türkçe karakter, boşluk ve semboller (%,&,*,^# . - vb.) kullanmayın. Çok uzun dosya isimleri kullanmayın.

Küçük ama yararlı bir not:
*Netcad'deki patlatma işleminin aynısını autocad'de yapmak için;
1)Projeyi autocad ortamında açın, komut satırına "explode" yazın yada modify / explode fonsiyonunu seçin.
2)Tümünü seçin ve sağ tuş ile işlemden çıkın. Son olarak "file/ save as (dosya / farklı kaydet) ile ; files of type: (dosya türünü) AutoCAD 2000 veya 2004/LT2004 DXF (*.dxf) formatında projenizi kaydedin. (Unutmayın ki Autocad'de kendi versyonlarında örn; 2007de destek sağlamaz. )
3) Netcad'i açıp proje/aç menüsünden dosya türü: Autocad dosyaları seçin ve kaydetiğiniz dosyayı seçip, açın.

Ayrıca Netcad programı ile ilgili sorunlarınızı http://www.netcadportal.com 'a yazıp buradan daha cok ve daha hızlı cevaplar alabilir ya da Netcad Teknik Desteği arayabilirsiniz...
Tel: (0312) 265 05 10 , (0216) 417 62 10

Netcad programına dxf ve dwg dosyaları nasıl yüklenir?

Netcad dosyalarını autocad'e aktarırken yada autocad dosyalarını netcad'de açmak istendiğinde bazı sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu sorunlarla karşılaşmamak için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var.
*Dxf ve dwg dosyaları, Netcad ekranından; Proje / Yardımcı İşlemler/Oku işlemi ile yüklenirler.
*Dxf oluşturulurken dikkat edilmesi gereken şey; ilk önce ncz dosyasında yer alan bloklar ayrıştırılmalı ve proje düzenle işlemi yapılmalıdır. Daha sonra kaydedilmelidir.

Çarşamba, Aralık 17, 2008

Netcad / Nokta Editöründe silme işlemleri nasıl yapılır?

Silme işlemleri manuel ve toplu olarak yapılabilir.
1)Noktalar manuel olarak silinmek istenirse, nokta adı kolonuna * verilmelidir. Bu işaret nokta adı kolonuna yazılıp aşağı ya da yukaru satıra geçildiğinde kırmızı renk olacaktır. Bu da noktanın silindiği anlamına gelmektedir.
2)Noktalar toplu olarak Düzenle/Sil işlemi ile silinirler. İşleme girildiğinde hangi noktalar silinmek isteniyorsa seçilmelidir. Noktalar seçilirken süzgeç de kullanılabilir (Klavyeden space tuşuna basarak obje seçim menüsünü kullanılır).
Örneğin * hepsi anlamına gelir;
P.* poligon noktaları;
N.* nirengi noktalar;
P.*+N.* ise poligon ve nirengi noktaları;
~/ içinde / olan noktalar;
610..5790 arasındaki noktalar; anlamına gelir.
3)Eğer çift noktalar silinecekse ilgili yerden seçilebilir. Tamam ile işlem sonlandırıldığında editördeki noktalar kırmızı renk olacaklardır. Bu da işlemin tamamlandığını gösterir.

Netcad / Noktaların coğrafi koordinatlardan UTM koordinatlarına dönüşümleri nasıl yapılır?

Coğrafi koordinatların direkt olarak girişleri yoktur. Bu koordinatlar ondalıklı değerlere dönüştürülerek girilebilirler. Ondalıklı olarak girilen coğrafi koordinatları memleket sistemine çevirmek için; Hesap/Dönüşümler/Coğrafi-UTM işlemi seçilir. Sonuç bölümünde "Çıktı Al" aktif yapılırsa ekrandaki noktalar dönüşmez, sadece rapor alınır. "Objeleri Dönüştür" aktif yapılırsa ekrandaki noktalar yeni koordinatlarına dönüşürler. Rapor Sonucu bölümünde "Ekran" aktif yapılırsa dönüşüm raporu ekrana yapıştırılır. "Dosya" aktif yapılırsa rapor sonucu mavi text editöründe çıkacaktır. Tamam butonuna basıldıktan sonra dönüşüm parametrelerinin verileceği bir tablo çıkacaktır. Buraya noktaların yeni sitemdeki D.O.B ve dilim genişiği girilir. Bu tablodan da çıkıldıktan sonra işlem gerçekleşmiş olur. Noktalar yeni koordinatlarına dönüşecek ya da raporları alınacaktır.


Daha fazlası için bknz.

Netcad / Noktaların UTM koordinatından coğrafi koordinatlara dönüşümleri nasıl yapılır?

Memleket sistemindeki noktalar coğrafi koordinatlara dönüştürülebilmesi ya da raporlarının alınabilmesi için; Hesap/Dönüşümler/UTM-Coğrafi işlemi seçilir. Sonuç bölümünde "Çıktı Al" aktif yapılırsa ekrandaki noktalar dönüşmez, sadece rapor alınır. "Objeleri Dönüştür" aktif yapılırsa ekrandaki noktalar yeni koordinatlarına dönüşürler. Rapor Sonucu bölümünde "Ekran" aktif yapılırsa dönüşüm raporu ekrana yapıştırılır. "Dosya" aktif yapılırsa rapor sonucu mavi text editöründe çıkacaktır. Tamam butonuna basıldıktan sonra dönüşüm parametrelerinin verileceği bir tablo çıkacaktır. Buraya noktaların mevcut D.O.B ve dilim genişiği girilir. Bu tablodan da çıkıldıktan sonra işlem gerçekleşmiş olur. Noktalar yeni koordinatlarına dönüşecek ya da raporları alınacaktır.

Netcad / Noktaların dilimden dilime dönüşümleri nasıl yapılır?

Noktalar, ister aynı dilimde ister farklı dilimde olsun 3 ve 6 derecelik dilim genişliklerine göre dönüştürülebilirler. Hesap/Dönüşümler/Dilimden Dilime Dönüşüm işlemi seçilir. Sonuç bölümünde "Çıktı Al" aktif yapılırsa ekrandaki noktalar dönüşmez, sadece rapor alınır. "Objeleri Dönüştür" aktif yapılırsa ekrandaki noktalar yeni koordinatlarına dönüşürler. Rapor Sonucu bölümünde "Ekran" aktif yapılırsa dönüşüm raporu ekrana yapıştırılır. "Dosya" aktif yapılırsa rapor sonucu mavi text editöründe çıkacaktır. Tamam butonuna basıldıktan sonra dönüşüm parametrelerinin verileceği bir tablo çıkacaktır. Burada, noktaların mevcut D.O.B ve dilim genişliği ile dönüşecek D.O.B ve dilim genişliği verilir. Bu tablodan da çıkıldıktan sonra işlem gerçekleşmiş olur. Noktalar yeni koordinatlarına dönüşecek ya da raporları alınacaktır.

Çarşamba, Aralık 10, 2008

Netcad/Raster imaj üzerinde eğri ve hat yakalanamamasının sebebi nedir?

Hat ya da eğri rengi tanımlanmamış demektir. Bunun için; Vectory/Rasterdan Hat Rengi Seç işlemine girilir ve ekrandaki raster üzerinden bir hat ya da eğri seçilir. Gösterilen hat ya da eğrinin rengi tanımlanmış olacaktır.

Daha fazlası için bknz.

Netcad/Renkli rasterlarda vectory modülü çalışır mı?

Renkli rasterlarda vectory modülü çalışmaz. Siyah-Beyaz olarak taranmış rasterlarda çalışır ayrıca 1 bit formatta taranmış , koordinat dönüşümlerinin yapılmış olması gerekir. Farklı formatlardaki taranmış veriler Rasvek'te sayısallaştırılabilecek formata getirilmelidir.
Rasvek menüsü Çiz menüsü altında Vectory adı ile gelir. Rasvek menüsünün aktif gelmesi için raster verisinin netcad ekranında yüklü olması gerekir. Bunun içinde raster / raster yöneticisin menüsünden *.dre uzantılı raster verisi seçilir ve yüklenir. Bundan sonra rasvek menüsünün aktif hale gelir.

Netcad/Vectory Modülünün Kurulum yapıldıktan sonra menude yer almamasının sebebi ne olabilir?

Kurulum yapıldıktan sonra Vectory modülü Çiz menüsü altına gelir. Eğer bu modul gelmiyorsa lisans ile ilgili bir problem var demektir. Lisans dosyası kurulum sırasında otomatik olarak Netcad/Lisans dizini altına vectory.lis adında atılır. Herhangi bir nedenden dolayı bu dosya oluşmamışsa Cd/Lisans dizini içine girip burada yer alan vectory.lis dosyasını Netcad/Lisans dizini altına kopyalayınız. Yine sonuç alamazsanız Teknik Destek ile irtibat kurunuz.

Eğrilere Kot Ver işlemi nasıl yapılır?

Kot değeri olmayan eğri ve çoklu doğrulara kot üretmek için yapılan işlemdir. Çiz/Vectory/Eğrilere Kot Ver işlemine girilir. Eğrilere Kot Ver adlı bir tablo çıkacaktır. Bu tabloya eğrinin kot değeri yazılır. Her gösterilen eğriden sonra artması gereken değer verilir. Örneğin buraya 1 verilirse, her eğri gösterildiğinde kot değeri 1 artacaktır. Yani her eğri için tekrar kot değeri vermeye gerek kalmayacaktır. Tablonun dışında fare sol tuşa basıldığında kursor kare şekline dönecektir. Kursor ile eğriler ya da çoklu doğrular gösterilir. Gösterilen her eğriye kot değeri verilecek ve tabakalandırılacaktır.

Daha fazlası için bknz.

Rasterdan Alan Kapat işlemi nasıl yapılır?

Kadastro parsel alanlarının otomatik olarak kapatılması için kullanılır. Bunun için taramanın iyi yapılmış olması gerekir. Çiz/Vectory/Rasterdan Alan Kapat işlemine girilir. Alan Kapat adlı bir tablo çıkacaktır. Bu tabloda Çizgi Kalınlığı değeri verilirse, kapatılan alan bu değer kadar genişletilir. "Topolojik Düzeltme Uygula" kutucuğu aktif yapıldığında, alan kapatıldıktan sonra raster hatta göre düzeltme getirilecektir. Tabaka adı standart olarak gelir.İstenirse kullanıcı tarafından değiştirilebilir. Parsel No hanesine kapatılacak alanların başlangıç numarası yazılır. Bu numaradan itibaren ardışıl olarak artacaktır. Tablonun dışında fare sol tuşuna basıldığında,kursorün ucunda sola doğru bir ok işareti çıkacaktır. Raster üzerinde parselin içi gösterildiğinde alan kapatılacaktır. İşlem sonunda önce parselin iç alanları kapatılmış olur, daha sonra da çizgi kalınlığı kadar genişletilir. Her parsel için bu işlem yapılır. Eğer herhangi bir nedenle alan kapatılamıyorsa taramada problem var demektir. Tarama sırasında verilen konfigürasyonlar yeterli değildir.

Daha fazlası için bknz.

Salı, Aralık 09, 2008

Raster Register işlemi ile Dönüşüm nasıl yapılır?

İlk olarak dönüşümünü yapacağımız dosyanın pafta indeksini stp pafta editöründen ya da pafta editöründen açarız. Dönüşümü yapılacak olan (tiff, geotiff, jpeg ya da benzer formattaki) dosyayı pafta indeksi içinde kalacak şekilde register (2 nokta) işlemi ile yükleriz. Gelen Raster Koordinatlarının Kalıcı Olmasını İster Misiniz? sorununa hayır cevabı verilir. Daha sonra Raster/Raster Dönüşümü işlemine girilir. Açılan penceredeki Noktalar listesinde boşluğa sağ klik yapılır ve çıkan menüden Nokta Ekle seçilir. İlk olarak yüklediğimiz resmin sağ köşesini zoomlayarak seçeriz, daha sonra nokta yakalama modlarından kenar yakalama açık iken ilgili köşeye ait pindeksin köşesi seçilir. İşlemden hiç çıkmadan sırayla her köşe için aynı işlem tekrar edilir. Böylece dört köşenin de gerçek koordinatları gösterilmiş olur. 4. köşe de işaretlendiğinde sağ klik yapılır ve raster dönüştür penceresi tekrar açılır. Bu pencerede atılan noktaların resim ve harita koordinatları ve hata oranları listelenmiştir. Dönüşüm Yöntemi ve Enterpolasyon Yöntemi seçilir. Hata oranları kabul edilebilir oranda ise Dönüştür Butonuna basılır. Yeni Yazılacak Dre uzantılı dosya için isim ve yer soracaktır. Raster istenilen yere koordinatlı olarak saklanır ve raster yöneticisinden çağırılarak açılabilir.

Daha fazlası için bknz.

Pazartesi, Aralık 08, 2008

Raster Projeksiyon dönüşümleri nasıl yapılır?

Projeksiyon dönüşümünün yapılabilmesi için raster paftanın eski projeksiyon bilgilerinin olması gerekir. Eski projeksiyon bilgisinin Raster Dönüştür işlemi esnasında verilmiş olması gerekir. Türkiye için UTM (Universal Merkador) projeksiyonu kullanılır. Datum olarak da European 1950 Mean (3 Param) ve GRS80 Yönetmeli için Datum kullanılır. Raster Yöneticisinden raster yüklendikten sonra Raster Dönüştür işlemine girilir. Dönüşüm Yöntemlerinden Projeksiyon Dönüşümü seçilirse sağ tarafa rastera ait eski projeksiyon değerleri gelir. Altta ise yeni projeksiyon değerlerinin girilebileceği bir kısım aktif hale gelir. Buraya dönüştürmek istediğimiz projeksiyon değerleri girilir ve Dönüştür butonuna basılır. Dönüşüm yapıldıktan sonra raster’ı yeni bir isimle farklı olarak kaydetmek için bir ekran açılır. Dönüştürülen raster korunmuş olur, yeni projeksiyon tanımlı yeni bir dre yazılır.

Daha fazlası için bknz.

Dönüşümü yapılmış olan raster dosyalar nasıl yüklenirler?

Raster dosya yani dre dosyası 3 şekilde ekrana yüklenebilir; Dönüşüm işlemi yapılıp dosya saklandıktan sonra "Raster saklandı. Netcad'de görüntülemek ister misiniz?" mesajı alınır. Bu mesaj Evet ile geçilirse raster, grafik ekrana yüklenir. Raster/Raster Aç menüsüne girildiğinde Referans Bitmapler editörü çıkacaktır. Buradan Dosya/Raster Ekle işlemi ile yüklenmek istenen .Dre dosyası seçilir ve Aç komutu ile editöre yüklenir. Referans Bitmapler editöründen Tamam ile çıkıldığı anda raster dosya grafik ekrana yüklenmiş olacaktır. Netcad ekranının altında bulunan sarı renkli üçgen butonuna girilip" Liste" butonuna basıldığında Referans Bitmapler editörüne ulaşılacaktır. Yukarıda anlatıldığı gibi Raster ekle ile dre dosyası yüklenebilir.

Daha fazlası için bknz.

Rasterlar nasıl şeffaf(transparan) yapılırlar?

Raster paftaların kenarlaşmalarından dolayı ya da aynı yere ait farklı paftaların üst üste binmelerinden dolayı altta kalan pafta görünmez. Altta kalan paftaların görünebilmesi için üstteki paftların şeffaf yapılması gerekir. Şeffaf yapma işlemi siyah-beyaz taranmış olan paftalarda olabileceği gibi renkli olarak taranmış paftalarda da yapılabilir. Yalnız renkli paftaların 1 bit olarak taranmış olması gerekir. Eğer renkli paftalar 1 bit olarak taranmamış ise, Raster işlemlerinden çevrilebilir. Raster/Raster Yöneticisi menüsünden dre dosyaları referans bitmapler editörüne yükleyiniz. Editörden üstte kalan pafta aktif yapılır ve şeffaf kutucuğu seçilir. Bu kutucuğun yanında bulunan butona basılır ve sağ tarafta bulunan önizleme penceresinden beyaz renk seçilir. Bu editörden Tamam ile çıkıldığında üst üste binen rasterlar görünecektir.

Daha fazlası için bknz.

Netcad, Raster Register Islemleri

Scannerda taranmis paftalarin Netcad ortaminda dönüstürülerek sayisallasmaya hazir hale getirilmesi Raster dönüstür islemidir.Bu islem 4 farkli dönüsüm yöntemi kullanilarak yapilabilir.
1. Affine Dönüsümü:
En az 4 ortak nokta kullanilarak yapilan dönüsüm yöntemidir. Nokta sayisinin 4'den az olmasi durumunda dönüsüm islemi gerçeklesmez.
Afine dönüsümü 2 farkli yöntemle yapilabilir:
Koordinatlari Bilinen Noktalardan Dönüsüm Yapmak
Pafta üzerinde bulunan ve koordinati bilinen en az dört nokta üzerinden dönüsüm yapilir. Bu noktalar paftalarin köse koordinatlari, gridler(karelaj), poligon ya da nirengi noktalari olabilir.
· Raster Yöneticisi ile daha önce koordinat dönüsümü yapilmis bir Raster dosya ya da
Register (2 Nokta) islemiyle daha önce koordinat dönüsümü yapilmamis bir Raster dosya
ekrana yükleyiniz.
· Raster /Raster Dönüstür islemine giriniz. Buradan istenilen dönüsüm yöntemi seçilir ve
Noktalar baslikli bos listede fare sag tusu ile açilan menüden Nokta Ekle komutunu
seçiniz.


Resim koordinatlarini göstermemiz istenecektir. Netcad grafik ekranda yüklü olan koordinati
bilinen noktaya zoom komutu ile yaklasiniz.
· Yeterince yaklastiginizda zoom yapilan noktayi fare sol tusuyla gösteriniz.
· Noktayi tikladiktan sonra ekranin altindaki komut satirinda harita koordinatlarini gösteriniz
mesaji gelecektir. Klavyenin space (bosluk) tusuna basiniz. Koordinat Hesap Makinesi adinda
bir pencere açilacaktir. Buradan XYZ (Verilen Koordinata Git) komutunu seçiniz ve açilan
pencereden noktanin gerçek koordinatlarini X ve Y satirlarina yaziniz.












Baska bir noktanin koordinatini yazmak için limit bul komutu ile tüm Raster’i görüp diger
noktaya zoom yapiniz.
· Bu sekilde en az dört noktanin koordinatini giriniz. Yalniz, koordinati girilen noktalarin
birbirine mümkün oldugunca uzak olmasinda fayda vardir. Çünkü dönüsüm sonucunda
olusacak olan hata orani bu sekilde daha iyi belirlenecektir.

Dörtten fazla nokta atilarak bunlarin kontrolleri de yapilabilir.
· Pafta üzerindeki noktalarin gerçek koordinat degerleri verildikten sonra sag fare tusuyla islem bitirilir. Islem bitirilince Raster Dönüstür penceresi açilir. Burada koordinatlarini verdigimiz noktalarin listesi dolmus olarak karsiniza gelir. Her bir noktaya ait hata oranlari görülmektedir. Pencerenin altinda ise Ortalama Hata, m0 degeri görülebilir. Ortalama Hata dogrultusunda yeni nokta eklenir ya da çikartilir.


Toplam Hata Oraninda çikan deger kadar dönüsüm hatasi olacaktir. Bu deger paftanin ölçegine göre belirlenir. Bunu hesaplamanin en kolay yolu sudur:
Göz Yanilmasi * Ölçek Göz yanilmasi degeri 0.2’dir.
Örnegin: 1/1000 ölçegindeki bir paftanin toplam hata orani 0.2 *1000= 200 mm’dir.Yani, 20 cm
maksimum tecviz degeri olarak alinabilir.
· Dönüstür islemi ile dönüsüm islemi gerçeklestirilir. Islem sonunda Son dönüsüm hata orani bir bilgi penceresi olarak gelir.
· Bu islem ile pafta gerçek koordinatlarina dönüsmüs olur. Fakat dönüsüm sonucunun saklanmasi gerekecektir.
· Raster Degisiklik Onayi isleminde Orijinal Raster’in Üzerine Yazilsin isaretlenirse isleme
soktugumuz Raster’in koordinat bilgileri degistirilmis olarak kaydedilir. Yeni Eklensin seçenegi
isaretlenirse alt satirdan yer gösteriniz. Böylece orijinal Raster korunmus olacaktir ve yeni bir
*.dre uzantili Raster dosya olusturulmus olacaktir.